Οι DeFi, τα Κρυπτονομίσματα και η νέα Τραπεζική
Οι νέες εφαρμογές DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, συντομογραφία για το Decentralized Finance) έρχονται να αλλάξουν το τραπεζικό σύστημα και να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς καταργούνται οι μεσάζοντες, οι μέτοχοι, οι διοικήσεις, οι υπάλληλοι και τα κτήρια. Βασίζονται στην τεχνολογία αιχμής, blockchain και με κρυπτογράφηση παρέχονται έξυπνα συμβόλαια, χωρίς την τραπεζική γραφειοκρατία και τη διαμεσολάβηση ανθρώπων.
Οι σύγχρονες αυτοματοποιημένες εφαρμογές DeFi παρέχουν υπηρεσίες χρηματοδότησης, επενδύσεων, δανειοδότησης, ασφάλισης, διαχείρισης ενυπόθηκων χρεών, εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος. Ως μια εξελιγμένη τεχνολογία οι DeFi, παρέχουν καινοτόμους τρόπους διεξαγωγής εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Η παραδοσιακή τραπεζική και η κυριαρχία των τραπεζών φαίνεται να κλονίζεται. Ο Sergey Nazarov, ιδρυτής της Chainlink, θεωρεί πως το 2022 τα κεφάλαια που θα βρίσκονται δεσμευμένα στα πρωτόκολλα DeFi (κάτι ανάλογο με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της παραδοσιακής τραπεζικής), θα μπορούσαν να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, από το 67 δισεκατομμύρια που υπάρχουν σήμερα. (Παζόπουλος, 5/6/2021)
Πηγή: Defi pulse
Σήμερα σχεδόν όλες οι υπηρεσίες των DeFi αφορούν ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, αντί για πραγματικά χρήματα. Οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση μέσω λογισμικού. Συνδέουν το ψηφιακό πορτοφόλι τους στην εφαρμογή, επιλέγουν από το menu μια υπηρεσία, η οποία δεν χρειάζεται ανθρώπινη επέμβαση αφού εκτελείται αυτόματα. Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή, είναι η ύπαρξη και κατοχή κρυπτονομισμάτων που θα διατεθούν για εγγύηση.
Η χρήση των DeFi καταργεί τα γεωγραφικά εμπόδια που υπάρχουν στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και αφορούν στα σύνορα ενός κράτους. Οι χρήστες (καταθέτες και δανειζόμενοι) μπορούν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι κανόνες διασφαλίζουν διαφάνεια καθώς οι συναλλαγές είναι αυτοματοποιημένες και η κάθε συναλλαγή είναι σχεδόν στιγμιαία. Οι εφαρμογές DeFi προσφέρουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, αφού δεν έχουν υψηλά λειτουργικά έξοδα και μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και στελεχών. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούν να δίνουν περισσότερο ελκυστικά επιτόκια σε σύγκριση με τα παραδοσιακά επενδυτικά προϊόντα, ενώ τα κέρδη μοιράζονται στους πελάτες και όχι σε μετόχους. Οι αποδόσεις σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν τις 400 φορές, για όσους καινοτόμησαν και πίστεψαν το νέο εγχείρημα.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν αρκετές ανησυχίες ότι οι DeFi νομικά, βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες και φόβοι για τις επικείμενες παρεμβάσεις από ρυθμιστικούς φορείς. Επίσης υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συναλλαγών. Καθώς τα κεφάλαια που διακινούνται ολοένα και αυξάνονται, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος των hackers.
Σήμερα η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων αγγίζει τα 1,6 τρισ. δολ. παγκοσμίως. Τα βασικά κρυπτονομίσματα είναι το Bitcoin και το Ethereum, ενώ ήδη υπάρχουν συνολικά 5.762. Σύμφωνα με το Bloomberg, την Τετάρτη 16/6/21 πρόκειται να ανακοινωθεί ένα νέο κρυπτονόμισμα, που θα φέρει την επωνυμία Global Transaction Unit (GTU), από τον ελβετο-δανικό όμιλο Concordium AG, ο οποίος λανσάρει μια νέα τεχνολογία blockchain, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δανίας Aarhus. Όπως δηλώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Lone Fonss Schroder, η βασική διαφορά μεταξύ του GTU και κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin θα είναι η δυνατότητα του νέου κρυπτονομίσματος να παρέχει το είδος της διαφάνειας που ζητούν οι ρυθμιστικές αρχές και η επίσημη οικονομία. «Το πρωτόκολλό μας προβλέπει την ταυτοποίηση, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε συναλλαγή θα ταυτοποιείται η προέλευσή της. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να μάθουν, με δικαστική απόφαση, ποιος έκανε τι, μπορεί να το μάθει».
Η νέα εποχή που ξεκίνησε με τo Bitcoin, απέδειξε ότι οι συναλλαγές μπορούν πλέον να γίνονται χωρίς την μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων ή κυβερνήσεων και οι DeFi προσπαθούν να αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρχει δανεισμός χωρίς ρυθμιστικές αρχές. Σίγουρα αυτή η πρώτη περίοδος, μιας τόσο σημαντικής αλλαγής, έχει προβλήματα όμως όταν οι συνθήκες ωριμάσουν θα αναδυθεί μια νέα διαφορετική χρηματοοικονομική πραγματικότητα.