10 Δεκεμβρίου 2021
Τα βασικά οφέλη των περιβαλλοντικών γραφικών στο χώρο εργασίας

Τα βασικά οφέλη των περιβαλλοντικών γραφικών στο χώρο εργασίας

του Θανάση Πρασίδη *

Τι αντίκτυπο έχουν τα περιβαλλοντικά γραφικά (enviromental graphics) στον χώρο εργασίας;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι ο περιβαλλοντικός γραφικός σχεδιασμός. Στον περιβαλλοντικό γραφικό σχεδιασμό, σχέδια, πληροφορίες, γραφικές απεικονίσεις και infographics ενσωματώνονται στον περιβάλλοντα χώρο.

Στόχος του είναι να:

  • Ενημερώσει
  • Προσελκύσει το ενδιαφέρον
  • Καθοδηγήσει
  • Δημιουργήσει μία σύνδεση μεταξύ του θεατή και του περιβάλλοντα χώρου.

Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική, graphic design, εσωτερική διακόσμηση, βιομηχανικό σχεδιασμό και τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό να δημιουργήσει εμπειρίες.

Αυτά τα σχέδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς σκοπούς, από το να βοηθήσουν τους πελάτες να βρουν τον δρόμο τους, μέχρι και να βοηθήσουν να κατανοήσουν την επιχείρησή σας, δημιουργώντας για τον χρήστη μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία.

Η χρήση περιβαλλοντικών γραφικών στην επιχείρησή μπορεί να μεταμορφώσει την εμφάνιση του χώρου. Η διαφορά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στους υπαλλήλους και τους πελάτες.

Δώστε σαφείς οδηγίες

Αντικαταστήστε τις βαρετές πινακίδες απλού κειμένου, π.χ. σε τουαλέτες, ανελκυστήρες και γραφεία, με περιβαλλοντικά γραφικά με τολμηρό σχεδιασμό. Μπορείτε να κρεμάσετε γραφικά από την οροφή, να τα εφαρμόσετε σε τοίχους, ακόμη και να τοποθετήσετε βέλη στο πάτωμα για να προσφέρετε κατευθύνσεις και βοήθεια στην πλοήγηση μέσα σε ένα χώρο.

Όχι μόνο θα αλλάξετε την εμφάνιση των χώρων της επιχείρησης σας, καθιστώντας τους πιο μοντέρνους και βελτιωμένους, αλλά θα επιτρέψετε στους χρήστες (συνεργάτες και προσωπικό) να βρίσκουν αυτό που θέλουν πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη τους για καθοδήγηση, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα τους.

Τέτοια γραφικά μπορούν επίσης να κάνουν τον χώρο εργασίας ασφαλέστερο. Οι σαφείς, εντυπωσιακές πινακίδες εμποδίζουν τους ανθρώπους να εισέλθουν κατά λάθος σε περιοχές στις οποίες μπορεί να μην ανήκουν.

Χτίστε την επικοινωνία σας σε σωστές βάσεις.

Η αναγνωρησιμότητα της επωνυμίας σας (brand recognition) μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αισθήματα οικειότητας, ασφάλειας και ποιότητας σε υποψήφιους πελάτες και καταναλωτές.. Από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τον ιστότοπό σας και το λογότυπο σας, η συνέπεια και η κοινή απεικόνιση βάση των guidelines του brand σας, σε όλους τους τομείς είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της αναγνωρησιμότητας της επωνυμίας σας. Αποδεικνύεται ότι απλά πράγματα όπως τα καθαρά χρώματα της επωνυμίας μπορούν να αυξήσουν την προβολή της εταιρείας σας περισσότερο από 80%.

Τα γραφικά που θα χρησιμοποιούνται πρέπει να αποδίδουν πλήρως τις αξίες του brand και τις έννοιες που θέλετε να επικοινωνήσετε. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία σας στοχεύει να θεωρείται μοντέρνα και καινοτόμα, χρειάζεστε ένα ομαλό, καθαρό σχέδιο που να ταιριάζει με αυτήν - και όχι ένα απλό τυχαίο σχέδιο.

Αφηγηθείτε την ιστορία της εταιρίας σας

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, ιδίως στο employer branding (την φήμη μιας επιχείρησης σαν εργοδότης) είναι να μοιράζεστε τις αξίες της εταιρείας σας.

Η προώθηση των εταιρικών αξιών μέσω του graphic design θα υπενθυμίσει επίσης στους υπαλλήλους τι θέλετε να κάνουν στην καθημερινή τους εργασία. Αυτό ενθαρρύνει την ομαδική εργασία μεταξύ των εργαζομένων και ενισχύει την αίσθηση της ενότητας γύρω από τις βασικές εταιρικές αξίες.

Τέτοιες αξίες μπορούν να μεταδοθούν μέσω εικονογραφήσεων και λέξεων. Μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις μπορούν να ενσωματωθούν με γραφικά για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ιδέα.

Ομοίως, η γραφική εμφάνιση του ιστορικού της εταιρείας, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αίσθηση κοινότητας και υπερηφάνειας για την εταιρεία σας. Το να δείξετε από πού προέρχεται η εταιρεία σας μπορεί να εμπνεύσει τους υπάλληλους σας να εργαστούν για διαρκή ανάπτυξη, ενώ το να δείξετε πού φιλοδοξεί να πάει μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα κοινό όραμα.

Μεγιστοποιήστε το χώρο σας

Η δημιουργία ενός ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος συχνά απαιτεί προσεκτική ισορροπία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι συχνά χρειάζονται ένα χώρο ειδικά σχεδιασμένο, έτσι ώστε να αποκλεισθούν οι περισπασμοί και να είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν. Παρ ' όλα αυτά, εξακολουθούν να παραμένουν «συνδεδεμένοι» με το υπόλοιπο γραφείο ή τον κόσμο εκτός του χώρου εργασίας τους.

Εάν έχετε γραφεία με μεγάλα γυάλινα παράθυρα ή τοίχους, τα γραφικά μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτή την ισορροπία. Τα γραφικά θα προσθέσουν οπτική έλξη και θα αποκλείσουν διάφορες περιοχές για να δημιουργήσουν την αίσθηση της ιδιωτικότητας. Το καλύτερο είναι ότι εξακολουθεί να επιτρέπει στο φως να ρέει και αφήνει ορισμένους χώρους ανοιχτούς, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αλληλοεπιδρούν και να χτίζουν θετικές σχέσεις στο χώρο εργασίας.

Ενισχύστε το ηθικό του χώρου εργασίας

Τα περιβαλλοντικά γραφικά μπορούν να κάνουν τον χώρο εργασίας πιο ευχάριστο. Όταν ελκυστικά γραφικά καλωσορίζουν καθημερινά τους υπαλλήλους σας, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται καλύτερα όταν πηγαίνουν στη δουλειά.

Το να διατηρηθεί το ηθικό σε υψηλά επίπεδα είναι κάτι περισσότερο από το να κάνεις τους υπαλλήλους ευτυχισμένους. Οι εταιρείες που επικεντρώνονται στη διατήρηση της ευημερίας και της απασχόλησης των εργαζομένων μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία κατά 20%.

Εάν οι υπάλληλοί σας αισθάνονται καλύτερα όταν βρίσκονται στο χώρο εργασίας, είναι πιθανότερο να είναι πιο αποδοτικοί. Επιπλέον, η προσθήκη μιας δημιουργικής πινελιάς στον χώρο μπορεί να ενθαρρύνει το προσωπικό σας να εκφράζεται πιο ελεύθερα, να σκέφτεται εκτός πλαισίου και ενθαρρύνει την προσήλωση στην εργασία.

Η στρατηγική προσέγγιση στο design μπορεί να ωθήσει τους υπαλλήλους σας να σκεφτούν δημιουργικά και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της επιχείρησής σας με νέες, δημιουργικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνεργάτες σας.

Συνδέστε τoν ψηφιακό κόσμο με το φυσικό

Το πάντρεμα του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλές και συνήθως το ονομάζουμε Phygital.

Αυτή την ενέργεια μπορούμε να την συνδυάσουμε με τα environmental graphics με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτός είναι το QR code. Για παράδειγμα μέσα από μια ελκυστική γραφική απεικόνιση μπορούμε να αναδεικνύουμε τον κωδικό QR που θέλουμε δίνοντας κάποιες πληροφορίες, οδηγίες ή ενημερώνοντας τους επισκέπτες (πελάτες/προσωπικό) για τα θέματα που πιθανόν να τους απασχολούν.

prasidhs.jpg

 * Ο Θανάσης Πρασίδης, είναι απόφοιτος του ICBS,
με Bachelor (Hons) στο Marketing.
Είναι Digital Marketing Manager & Partner στη Valis Communications.                                  

Διαβάστε ακόμα

Εγγραφείτε στο