Εξουσία, Ηγεσία και...Εμείς
του Χρήστου Μαλαβάκη*
Μέσα στην επιχείρηση, στην καθημερινότητα, η «άσκηση εξουσίας», είναι κάθε άλλο παρά απλή. Ο καθένας μας είναι ταυτόχρονα ένας «φορέας εξουσίας» αλλά και ένας ηγέτης:
«Ενώ είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η συζήτηση μαζί του κατ’ ιδίαν, συχνά σε ομαδικές συζητήσεις ή συσκέψεις, φέρεται απότομα, δεν παραλείπει να ζητά συγνώμη, αλλά το κακό έγινε»!
Οι περιστάσεις θα καθορίσουν το πότε υπερτερεί η Εξουσία της Ηγεσίας και αντίστροφα. Είναι λοιπόν η Προσωπική μας πορεία, η καθοδήγηση της πορείας των άλλων σε αγαστή συνύπαρξη με αποτέλεσμα, με υλοποίηση Στόχων, βασικά συστατικά της Ηγεσίας.
Υπάρχουν αλήθεια Ιδανικοί Ηγέτες, σαν τι μοιάζουν, ποια τα χαρακτηριστικά τους;
ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ
Οι Ηγέτες έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτονται αλλά και να πείθονται. Δεν «κατακρατούν» πλέον απαντήσεις, μαγικές συνταγές και λύσεις τις οποίες κανένας ή καμία άλλη δεν θα τολμούσε ποτέ να σκεφτεί.
ΔΙΝΟΥΝ ΑΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ
Μοιράζονται με τους συνεργάτες τους γνώσεις, αντίληψη, κατανόηση. Μοιράζονται με τους συνεργάτες τους υποκίνηση, καταστασιακή και συναισθηματική νοημοσύνη. Κατανοούν και το δείχνουν το απεριόριστο δυναμικό αξιοποίησης ενός υποκινούμενου ατόμου.
ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Ξέρουν και δημιουργούν συνθήκες εργασίας, οι οποίες ευνοούν την προσωπική ασφάλεια και ικανοποίηση σε εκείνους που καλούνται να διευθύνουν. Τους δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την ατομική τους μάθηση και την κεφαλαιοποίηση των «λαθών» τους, να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συνολική αποδοτικότητα. Διαθέτουν το χαρακτηριστικό των «μεγάλων» δασκάλων: Γενναιοδωρία
ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ
Διορατικοί, διακρίνουν και φανερώνουν ευκαιρίες ανάπτυξης ή εξέλιξης. Γνωρίζουν πως ειδικά σε καιρούς ραγδαίων αλλαγών, δεν είναι δυνατόν να προγραμματίσεις κάθε «διαδρομή» αλλά ότι το όραμα, οι αξίες και οι στόχοι, είναι ασφαλή σημεία αναφοράς. Με τις δράσεις τους, τις αποφάσεις, τις διαδικασίες και τις πολιτικές που εφαρμόζουν, δίνουν μια Αξία στη δουλειά αλλά και τη ζωή, τελικά, των ανθρώπων.
ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Το να «διευθύνεις ανθρώπους» - και όχι το να «διαχειρίζεσαι» ανθρώπους, απαιτεί το ξεπέρασμα των άμεσων συμφερόντων μας, απαιτεί να «υπηρετούμε» αντί το να μας «υπηρετούν». Είναι βασικό, λοιπόν, το παράδειγμα με «έργα» και όχι, μόνο, με λόγια. Η δέσμευση είναι μια τυπική, έντονα συμβολική πράξη Ηγεσίας.
ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΑ
Αρνούνται να «εγκλωβιστούν» σε επαγγελματικά ή ακόμα και γραφειοκρατικά στερεότυπα. Αντιλαμβάνονται, νοιώθουν, διαισθάνονται και εκφράζονται. Μοιράζονται νέες γνώσεις και νέες προσεγγίσεις, ερμηνεύουν με νέους τρόπους περιβάλλοντα, οργανώσεις και υπηρεσίες.
ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΝ
Δεν κατηγοριοποιούν άτομα και ομάδες. Δεν τους βάζουν ετικέτες. Οι Ηγέτες δεν μιλούν για ανθρώπους, μιλούν σε ανθρώπους. Γνωρίζουν και το θεωρούν φυσιολογικό, ηθικό και τελικά χρήσιμο, ότι οι άνθρωποι αναρωτιούνται, απορούν, διαφωνούν, θέλουν να εκφραστούν. Και, τους ακούνε!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Η καλλιέργεια ενός κλίματος συνεχούς βελτίωσης δεν είναι «σύνθημα» αλλά νοοτροπία και στάση ζωής. Φυσικά και οι ηγέτες δεν είναι τέλειοι, δεν έχουν συνεχώς συνταγές «passe-partout». Προχωρούν μέσα από δράσεις και λάθη, πετυχαίνοντας τελικά αποτελέσματα που οι άλλοι εκτιμούν και αναγνωρίζουν.
Και τελικά………
ΤΑ ΤΟΥ «ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙ»
Οι Ηγέτες αποδέχονται ενεργά την «υποχρέωση» της επίτευξης αποτελεσμάτων, την μετατρέπουν σε «καθήκον». Ενεργοποιούν τα ταλέντα τους, σκέψης, δράσης, αποδοχής. Καθορίζουν κατευθύνσεις και προοπτικές, ξεχωρίζουν προτεραιότητες, αναγνωρίζουν σαν υπέρτατο κριτήριο το «Ολιστικά Αποδεκτό». Και αυτό το διδάσκουν.
Σαν Ηγέτες!
* Ο Χρήστος Μαλαβάκης, είναι Ακαδημαϊκός Διευθυντής του ICBS Business College |