14 Νοεμβρίου 2021
Η έρευνα της McKinsie για την κλιματική αλλαγή

Η έρευνα της McKinsie για την κλιματική αλλαγή

της Γεωργίας Ζάχου *

Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών μετά τη διακυβερνητική Διάσκεψη (GOP26) που έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου στη Γλασκώβη αναφέρεται, με μεγαλύτερη σιγουριά από ποτέ, ότι χωρίς ουσιαστική διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα, η θερμοκρασία θα ανέβει τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να έχει δυνητικά επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Ένα πρώτο βήμα για την εξεύρεση λύσεων είναι να κατανοήσουμε πως θα επηρεάσει την ανθρωπότητα η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsie για την κλιματική αλλαγή προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Σε ένα σενάριο αύξησης 1,5Ο C της θερμοκρασίας έως το 2030, περίπου το 50% του πληθυσμού της γης θα βιώσει την επόμενη δεκαετία, παρατεταμένους καύσωνες, ξηρασία και πλημμύρες σε σχέση με το 43% σήμερα και περίπου το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτεθεί σε σοβαρούς φυσικούς κινδύνους με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
  • Καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα γίνονται περισσότερο συχνά έως το 2050, περίπου ένας στους τέσσερεις ανθρώπους είναι πιθανό να εκτεθεί σε ένα σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ή τη διαβίωση τους.
  • Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή δεν θα επηρεάσουν με τον ίδιο τρόπο όλες τις χώρες. Οι χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν χαμηλά εισοδήματα θα επηρεαστούν περισσότερο από τις πιο πλούσιες χώρες, κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της φύσης των οικονομιών τους. Όσοι ανήκουν τις πιο ευάλωτες κατηγορίες είναι πιθανό να εκτεθούν σε φυσικούς κινδύνους.
  • Έως το 2050 η ζήτηση για νερό στις αστικές περιοχές δεν θα μπορεί να καλυφθεί, Σε κάποιες περιοχές φυσικά η έλλειψη θα προκύψει από την αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα. Σε ένα σενάριο αύξησης
  • Σε ό,τι αφορά την υγεία, αν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελδίου, 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι επιπλέον θα εκτεθούν σε ισχυρή ζέστη, 420 εκατομμύρια σε ακραία ζέστη και 65 εκατομμύρια σε ακραίους καύσωνες κάθε πέντε χρόνια.
  • Σε ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2Ο C, περίπου 100 εκ. άνθρωποι θα βιώσουν παρατεταμένη ξηρασία. Υπολογίζονται 7 με 8 χρόνια ξηρασίας ανά δεκαετία γεγονός που θα επηρεάσει την επιβίωση στις γεωργικές περιοχές. Επιπρόσθετα θα χρειαστεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού.
  • Στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2Ο C οι πλημμύρες των ποταμών και θαλασσών, θα αυξηθούν και θα επηρεάσουν τις μετακινήσεις, τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο κίνδυνος για καταστροφές σπιτιών και υποδομών είναι μεγάλος και μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Υπολογίζεται ότι περίπου 400 εκ άνθρωποι θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες με τους περισσότερο ευάλωτοι να επηρεάζονται δυσανάλογα πολύ, αφού συνήθως κατοικούν σε καταυλισμούς. Οι πλημμύρες θα επηρεάσουν τις καλλιέργειες και θα οδηγήσουν σε μετανάστευση πληθυσμών.

Πηγή: https://www.mckinsey.com/business-functions/sustainability/our-insights/protecting-people-from-a-changing-climate-the-case-for-resilience#


zaxoy-ewFXU.jpg


* Η Γεωργία Ζάχου, είναι καθηγήτρια στο ICBS Thessaloniki Business College


Διαβάστε ακόμα

Εγγραφείτε στο