20 Ιανουαρίου 2021
Σπουδές στο Μάνατζμεντ – Για να κάνω τι;

Σπουδές στο Μάνατζμεντ – Για να κάνω τι;

Χωρίς να αγνοώ το ότι «η ερώτηση είναι πάντα πιο σημαντική από την απάντηση» (LACAN) αλλά και την αντοχή που πρέπει να καλλιεργήσουμε ώστε να αντιστεκόμαστε στους αφορισμούς, τα σλόγκαν, τις … μόδες – θα έλεγα, ΣΠΟΥΔΕΣ ναι, για να είμαστε πάντα σε θέση να χειριζόμαστε προκλήσεις πρωτόγνωρες…

«Όποιος έχει μια μοναδική θεωρία για τον Κόσμο, δεν γνωρίζει τον κόσμο». Ακριβώς εδώ ελλοχεύει η παγίδα της Μοναδικής Στρατηγικής «Σπουδές στο Μάνατζμεντ» - να «κατασκευάσουμε» όλο και περισσότερες, άντε, ίσως και καλύτερες ρέπλικες νέων πτυχιούχων, προσαρμοσμένων, κλωνοποιημένων, τυποποιημένων, ταϊσμένων με το μπιμπερό των ….. «τεχνικών διαχείρισης» (!) – Δείκτες, Χρήμα, Αγορές.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πάνω στο νόημα της δουλειάς μου – ο ρόλος μου είναι να «εκπαιδεύσω» ή να «διδάξω», να αναπαράγω ή να ξαναδώ, να ξαναβλέπω την έννοια εκείνων των λέξεων, λέξεις βαλίτσες, που βέβαια είναι μάνατζερ, ηγέτης ή ακόμη και επιχειρηματίας.

Διακρίνω συχνά μια ψύχωση απόκτησης, σπουδάζοντας Μάνατζμεντ, μιας Τεχνογνωσίας, βασισμένης σε δοκιμασμένες, επαληθευμένες, εμπειρικές πρακτικές. Μια ψύχωση αναζήτησης «Κλιματιζόμενων Σπουδών» ίσως και μιας «κλιματιζόμενης ζωής» (Baudrillard).

Ευτυχώς ωστόσο, ακόμη πιο συχνά, σχεδόν καθημερινά με συνεπαίρνει μια «αόρατη ορατότητα» (LACAN).Μπαίνω στο ασανσέρ – με μάσκα βλέπω τον Γιάννη, στο κινητό μου (!) βλέπω τον Κώστα, στο Resort τον Δημήτρη, στον ξενώνα, στο Χορευτό, την Άσπα, στην Τράπεζα τον Πέτρο, ακούω για εμβολιασμό βλέπω τη Μαρία, στο βιολογικό γιαούρτι τον Θανάση, στο Chivas τον Δημήτρη, για καλό, - στο σκι στο Πισοδέρι – την Κλεβίσα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας (Ελύτης), ο κόσμος του ICBS.

Μια πανσπερμία ατόμων με γνώσεις, δυνατότητες, δεξιότητες, αξίες. Άτομα που εξακολουθούν να μαθαίνουν, να …..ξεμαθαίνουν, άτομα που δεν αρκέστηκαν στη στείρα Ρητορική των Θεωριών του Μάνατζμεντ για να βρουν τον δρόμο της Ηθικής, της Αισθητικής, του «Φωτισμένου Εγωισμού» τους.

Αυτός ο πλούτος του ICBS, από την Ορεστιάδα – γειά σου Αλέξανδρε, μέχρι την Κρήτη – γειά σου Γιώργο, ένα πλούσιο γνωστικό κεφάλαιο για Επιχειρήσεις, την Κοινωνία, την Αειφορία.

Η απουσία σας μου είναι πάντα παρούσα. Complet.

Χρήστος Μαλαβάκης

Ακαδημαϊκός Διευθυντής Ομίλου Κολεγίων ICBS

Διαβάστε ακόμα

Εγγραφείτε στο