06 Μαρτίου 2021
Covid -19 & The Future of Work

Covid -19 & The Future of Work

της κας Ελένης Ασβεστά

Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων του ομίλου Kleemann A.E.

Στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον Covid-19 ως πανδημία δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη, και πολυεπίπεδη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εποχής συνεχών και ραγδαίων αλλαγών.

Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, οι μεγάλες «κρίσεις» είναι αυτές που έφεραν ριζικές αλλαγές και επιτάχυναν την καινοτομία.

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του HR έχουμε έναν κομβικό ρόλο στη διαχείριση αυτής της πανδημίας.

Αφενός, χρειάζεται να παρακολουθούμε τη νομοθεσία που διαφοροποιείται συνεχώς και να προσαρμόζουμε την οργάνωση της εργασίας, να επικοινωνούμε καθημερινά με το σύνολο των εργαζομένων για να τους ενημερώνουμε, να τους υποστηρίζουμε και να τους καθησυχάζουμε, να αναζητούμε νέους τρόπους εργασίας και συνεργασίας, να υλοποιούμε αποφάσεις ταχύτατα και να παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις.

Αφετέρου, σε αυτούς του δύσκολους καιρούς, χρειάζεται να ισορροπήσουμε τα δικά μας συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αβεβαιότητας και να τα μετατρέψουμε σε ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη για όλη την εταιρία. Όμως , ως στελέχη του HR, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε εμείς στο επίκεντρο, αλλά έχουμε δεσμευτεί να θέτουμε τους εαυτούς μας στις υπηρεσίες των συναδέλφων μας.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας η τηλεργασία αναδείχτηκε ως μια βασική μορφή ευέλικτης απασχόλησης.

Σύμφωνα με έρευνες, που γίνονται εκτενώς όλο αυτό το διάστημα, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων εφάρμοσε την εργασία από το σπίτι, εκτοξεύοντας τα ποσοστά των εργαζομένων με καθεστώς τηλεργασίας. Και αυτή η μορφή οργάνωσης εργασίας ήρθε για να μείνει.

Όλα αυτά που παρακολουθούσαμε σε συνέδρια, που ακούγαμε και διαβάζαμε, για το μέλλον της εργασίας, ξαφνικά τα βιώνουμε.

Στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι επιχειρήσεις προχωρήσαν σε επενδύσεις στην αυτοματοποίηση, στην ψηφιοποίηση και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων που υποστηρίζουν την τηλεργασία.

Η εξ αποστάσεως εργασία έχει πολλά θετικά.

Στην παρούσα συγκυρία, μας παρέχει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε με ασφάλεια, και γενικότερα να εξοικονομούμε τον χρόνο των επαγγελματικών μετακινήσεών μας, να προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες τα ωράριά μας.

Παράλληλα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, προσφέρουν λύσεις και έχουν θετικό πρόσημο και στην Κοινωνία.

  • Ευπαθείς ομάδες και άτομα με ειδικές ανάγκες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, έχουν την δυνατότητα μέσα από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να προσφέρουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να ενταχθούν με ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις
  • Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης δίνουν μια διέξοδο στο φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αύξηση της εργασιακής ηλικίας
  • Ενώ, με τον περιορισμό των μετακινήσεων μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων

Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι άνθρωποι του HR, η κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία των επιχειρήσεων αποτελεί στοιχείο προσέλκυσης στελεχών και δημιουργεί αίσθημα υπερηφάνειας για τους εργαζόμενους.

Χρειάζεται όμως, να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την τηλεργασία, όπως η κοινωνική απομόνωση, η δυσκολία εξισορρόπησης εργασιακού και ελεύθερου χρόνου κ.α.

Είναι μεγάλες οι προκλήσεις για το μέλλον της εργασίας.

Απαιτούνται νέες δεξιότητες, εξαφανίζονται επαγγέλματα και δημιουργούνται νέα, επαναπροσδιορίζονται πολλά και σημαντικά πεδία των εργασιακών σχέσεων.

Πάνω από όλα όμως πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να είμαστε έτοιμοι, να αποδεχτούμε ότι η επόμενη «κανονικότητα» είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε. Τα στοιχεία που θα την ορίσουν ενέχουν περισσότερη αβεβαιότητα, ευελιξία, διαφορετικότητα, ταχύτητα και πολλά e … e-working, e-banking, e-learning, e-meeting, e-commerce, e-business.


Διαβάστε ακόμα

Εγγραφείτε στο